Genenpoel

Een genenpoel is in de populatiegenetica de verzameling van alle allelen van een bepaald gen in een bepaalde populatie. De genenpoel vormt het materiaal waarmee de populatie zich door natuurlijke selectie maximaal zal aanpassen aan zijn omgeving. Wanneer in een populatie meerdere allelen van een bepaald gen aanwezig zijn, wordt de populatie polymorf voor dat gen genoemd; als er maar een allel van het gen aanwezig is heet de populatie monomorf.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Genenpoel

Allel: Een allel is een bepaalde variant van een gen. Een gen codeert een bepaalde erfelijke ei-genschap, waarbij verschillende versies van een gen min of meer verschillende gevolgen kunnen hebben voor die eigenschap van een organisme. Elke uitvoering van een gen wordt een allel (meervoud allelen) of Mendeliaanse erffactor genoemd…. bv. verschillende bloedgroepen
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Allel

Variatie treedt pas op als een genoom (het genenbestand van een organisme) genen met meerdere allelen bevat. Als in een extreem geval een genoom enkel maar bestaat uit 'genen zonder allelen' is er bij de voortplanting maar één mogelijke recombinatie mogelijk en is er geen variatie. Organismen met zo'n eenvoudig genoom kunnen enkel maar evolueren via succesvolle mutaties.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven