Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Evolutietheorie voor uitvoerige uitleg.

Definitie: De evolutietheorie verklaart het ontstaan en overleven van soorten in de natuur en is beschreven door Charles Darwin in zijn 'Origin of species (1859)'. Sedert de kennis van de genetica uit vorige eeuw, weten we nu dat het ontstaan van soorten verklaard wordt door reproductie, variatie en mutatie, en hun overleving door natuurlijke selectie.

Evolutie is voortplanting en overleving

  1. Elk gen staat in voor een bepaalde eigenschap van het organisme. Alle genen samen vormen het genoom en staan in voor het geheel van eigenschappen die erfelijk zijn vastgelegd. Het gedrag van het organisme (de genoomdrager) wordt deels door deze aangeboren eigenschappen bepaald.
  2. Genen worden geselecteerd of geëlimineerd op basis van hun code. De code van het volledige genoom staat in voor alle erfelijke eigenschappen van een organisme en bepaalt dus het erfelijk vastgelegd deel van het organismegedrag.
  3. De term overlevingsgedrag is minder misleidend dan overlevingsstrijd, omdat men onder strijd vooral de ‘strijd met andere organismen’ verstaat. Terwijl het in feite een strijd met de natuur is. Naarmate de evolutie gevorderd is, heeft deze ‘strijd met de natuur’ geleid tot de ontwikkeling van sociaal gedrag

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Overleg (2)

Jan Chandesais

01/02/2017

Ondertussen heb ik Darwin toch toegevoegd als grondlegger van de evolutietheorie.


Jan Chandesais

01/09/2014

De genetica en de betekenis van de termen reproductie, variatie en mutatie, dateert uit de eeuw na Darwin. Daarom heb ik in deze korte definitie de naam van Darwin niet vermeld.


Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven