Basisgevoel

Van Dale definieert 'gemoedstemming' als een toestand, gesteldheid waarin het gemoed verkeert, = stemming, bui
Daarnaast is er de gewone, alledaagse gemoedstemming die tijdelijk wordt ingewisseld voor gevoelens, die het gevolg zijn van een niet-alledaagse gebeurtenis, zoals een afscheid, ziekte ... . Omdat er voor deze gemoedstemming geen woord bestaat, introduceren we het woord basisgevoel.

Onze definitie: Een basisgevoel is een onderliggende gemoedstemming die tijdelijk kan overstemd worden door psychische gevoelens, die het gevolg zijn van een niet-alledaagse gebeurtenis.

Basisgevoelens zijn bv: een 'goed gevoel', neerslachtigheid, frustratie, onzekerheid ...
Voorbeelden van tijdelijke overstemming zijn: een goed gevoel kan overstemd worden door ergernis, angst … en neerslachtigheid kan overstemd worden door voldoening, vreugde … .

Het ‘goed gevoel’ is een bijzonder basisgevoel omdat het, in vergelijking tot de andere een belangrijk voordeel bezorgt in de strijd om te overleven. Het geeft de energie die nodig is voor fitness en fitness is het criterium waarop de natuur selecteert (Evolutie S5). Een goed gevoel is daarom het enige basisgevoel dat de overleving van dieren en dus ook van de 'mens in zijn natuurlijke situatie' mogelijk maakt (Gevoel S6). Zonder goed gevoel, geen fitness en geen overleving.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven