Zoals besproken in stelling Politiek S2 bracht de overstap van natuur naar cultuur met zich dat de machthebbers op alle continenten de voordelen van de groeiende welvaart voor zich en hun omgeving hielden. Uit deze vaststelling leiden wij af dat de koppeling van 'rijkdom en status' aan macht een verschijnsel is dat onvermijdelijk gepaard ging met deze overstap.

Omgekeerd bleef ook macht gekoppeld aan 'rijkdom en status' en zolang het erfrecht niet radicaal verandert zal dit zo blijven. Immers rijkdom kan, in tegenstelling tot prestatie, worden overgeërfd met als gevolg dat macht door overerving gekoppeld blijft aan rijkdom. Rijke families beschikken doorgaans ook over status, die samen met de rijkdom wordt overgeërfd.

Kapitaal dat zinvol wordt geïnvesteerd is de bron van economische activiteit en welvaart en het is logisch dat de jaarlijkse winst deels in privébezit van de ondernemer komt. Maar zolang er geen weg gevonden wordt om te beletten dat grootkapitaal in privébezit komt zie Kapitalisme II S4 is het belangrijk om de erfenis van grootkapitaal zwaar te belasten.

Adam Smith, de grondlegger van de vrije markt, noemt de macht om iets eeuwig te bezitten ‘manifest absurd’. En volgens de Britse liberale filosoof John Stuart Mill betekende ‘het geluk om geboren te zijn’ nog niet dat je welvaart verdient.

Voor de toepassing van deze inzichten is er echter in onze onze westerse samenleving nog onvoldoende draagvlak, zie ook het artikel Erfenisbelasting is een taboe in onze samenleving waarin volgend diagram:

Vlaamse Erfenisbelasting 2018

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven