Levenswil

Volgens de evolutietheorie en volgens daaropvolgend onderzoek aan fossielen en onderlinge vergelijking van het DNA van vele levensvormen, is het meest waarschijnlijk dat leven van eenvoudige cellen is opgeklommen tot de huidige waaier van vele verschillende soorten. Hoe dat eerste begin is ontstaan, is nog altijd een onduidelijk punt. Er zijn verscheidene richtingen binnen de wetenschappelijke discussie die de nadruk bij de oorsprong van het leven leggen bij het ontstaan van RNA, eiwitten, enzymen of een allereerste celmembraan-afbakening van verschillende van deze organische elementen.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorsprong_van_het_leven#Oersoep_als_begin_van_het_leven
Zie ook filmpje evolutie van leven dd. 23-3-2015: https://www.youtube.com/watch?v=U3lpXuarfDU.
→ Bovenstaand citaat uit Wikipedia geeft een verklaring voor het ontstaan van leven, wat betekent dat de huidige wetenschap het bestaan van een 'functie die van een organische structuur een biologisch organisme maakt' wel veronderstelt maar er geen naam aan geeft. Wij geven aan deze functie de naam levenswil.

Onze definitie: Levenswil is de functie die het ontstaan van leven bij de eerste eencellige organismen heeft mogelijk gemaakt en die alle later geëvolueerde organismen als initiele functie gemeen hebben.

De natuur heeft ongeveer 1 miljard jaar van evolutie nodig gehad om de levenswil te laten ontstaan. Onze aarde is zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, de eencellige organismen 1 miljard jaar later en de meercellige nog 1 miljard jaar later. Na de verwezenlijking van de celdeling heeft de levenswil gedurende 2,5 miljard jaar verdere evolutie geleid tot het ontstaan van organismen met bewustzijn en een denkvermogen.

Evolutionaire herkomst van levenswil

  1. Uit de evolutieleer volgt dat het bestaan van levende organismen verklaard kan worden door toevallige gebeurtenissen in combinatie met natuurwetten.
  2. Het onderscheid tussen niet organische moleculen en levende organismen is dat de laatsten beschikken over functies die per definitie functioneren, wat neerkomt op het aanzetten tot acties.
  3. De levenswil is eigen aan alle organismen en de eerste in een reeks die toeneemt in de mate dat de complexiteit van het organisme toeneemt. Zie voor meer info hierover het diagram ‘Evolutie van functies’.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven