'Dieren met zintuigen zonder wervelkolom' is de tweede onderverdeling waarin wij de diersoorten rangschikken. Om het eenvoudig te houden beperken wij het aantal onderverdelingen tot zes waartussen telkens een evolutiestap die we in onze context als belangrijk beschouwen.

Onderstaand diagram geeft een vereenvoudigde indeling van het dierenrijk: De schedellozen, de manteldieren en de gewervelde dieren worden in de stam van de chordadieren geklasseerd. Alle organismen in de overige stammen zijn ongewervelde dieren. Ongeveer 80 % van alle bekende diersoorten behoort tot de stam van de geleedpotigen. Bij veel ongewervelden worden de lichaamsfuncties (beweging, voortplanting, spijsvertering…) geregeld en gecoördineerd vanuit zenuwknopen die verspreid in het lichaam liggen of geconcentreerd in de kop.

Indeling dierenrijk

Bron 1: https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/images/inline/handboekng6_dieren_1.pdf
Enkel uiterst primitieve dieren als neteldieren (kwallen, koralen, zeeanemonen) en sponzen hebben geen hersenen. (Nota: op het cirkeldiagram staan de neteldieren vermeld als holtedieren.) Alle later geëvolueerde dieren hebben hersenen nodig zodat ze kunnen bewegen en zintuigen gebruiken om voedsel te zoeken, te vluchten voor roofdieren, partners te zoeken voor voortplanting of broedzorg.
Bron 2: http://www.wtnschp.be/biologie/hebben-ongewervelde-dieren-zoals-insecten-en-weekdieren-ook-hersenen-en-kunnen-zij-daarmee-nadenken/
Er zijn drie groepen dieren met hersenen: de gewervelden, en binnen de groep van de ongewervelden de geleedpotigen (zoals insecten, spinnen, kreeften) en de inktvissen. (Nota: inktvissen zijn geëvolueerd uit weekdieren).
Bron 3: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenen
De geleedpotigen vormen de grootste stam van het dierenrijk en komen in alle leefomgevingen (land, zoet water en zout water) voor.
Bron 4: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geleedpotigen
De schedellozen vormen een onderstam van de stam Chordata (de chorda is een flexibel staafvormig orgaan bestaande uit elastisch weefsel). … De anatomische tekening toont de chorda (2) en daarboven een zenuwkolom (3) met vooraan een hersenachtige plek (1). (klik op onderstaande bron voor figuur met verwijzingen)
Bron 5: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schedellozen
De schedellozen hebben geen schedel, geen wervelkolom en geen gepaarde ledematen... Het lichaam dankt zijn stevigheid aan de chorda dorsalis, die zich voortzet tot de voorste lichaamspunt. Aan de rugzijde van de chorda ligt het zenuwstelsel: een holle buis (neurale buis) waarvan de voorzijde een hersenblaasje heeft.
Bron 6: http://www.aquariumholland.nl/aqua/Aquarium/Vissen/ostam_afdeling/ostam_schedellozen.html

Primitieve vorm van hersenen
De 'diersoorten met zintuigen zonder wevelkolom' beschikken slechts over een primitieve vorm van hersenen. De hiervoor gebruikte term verandert naargelang de graad van evolutie.
Bron 1 spreekt over zenuwknopen en bronnen 5 en 6, die de schedellozen (onderstam van chordata) beschrijven, spreken over een 'primitieve vorm van hersenen' die zich vooraan in hun zenuwkolom bevindt.
Bronnen 2 en 3 waarin ook de gewervelde diersoorten ter sprake komen, gebruiken wel de term hersenen.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven