Cultuurafhankelijke situatie
De cultuurafhankelijke situatie staat in contrast met de natuurlijke situatie. De menselijke soort is, na de ontdekking van de landbouw zo’n 10 000 jaar geleden, uit haar natuurlijke situatie gestapt, waarin ze zich sinds de prehistorie bevond. De ontdekking van de landbouw ging gepaard met een overvloed aan voedsel dat kon worden opgeslagen met als gevolg dat de dagelijkse noodzaak om te jagen en verzamelen niet langer bestond.
Dit verdwijnen van de dagelijkse zorg om te overleven en van de nood aan dagelijkse prestatie van alle groepsleden, ging gepaard met samenleven in grotere gemeenschappen. Het onvermijdelijk gevolg hiervan was dat de exclusieve koppeling van macht aan prestatie wegviel. Er kwam een koppeling van macht aan 'rijkdom en status' bij, de klassenmaatschappij ontstond en omgangsvormen werden autoritair.
Na onze overstap van natuur naar cultuur kwamen wij dus in een samenleving terecht waarin autoritaire macht, rijkdom en status de bovenhand namen. Sindsdien en tot nu toe maken we langzaamaan een inhaalbeweging in de richting van de harmonieuze samenleving der jager-verzamelaars maar met weinig hoop de harmonie ervan ooit te bereiken omdat onze huidige samenlevingen immens groot zijn geworden.
De onvermijdelijkheid van deze veranderingen bespreken we in Politiek S2. Ondertussen zijn in de Westerse landen de klassenmaatschappij en de autoritaire omgangsvormen zo goed als verdwenen wat de langetermijn inhaalbewing duidelijk aantoont.
Gekoppelde stellingen
Er zijn nog geen gekoppelde stellingen
Gekoppelde artikels
Er zijn nog geen gekoppelde artikels