Motivatie

Motivatie is de bereidheid van mens of dier tot het verrichten van een bepaald gedrag. Zij ontstaat uit een samenspel tussen de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen van een individu en zijn omgeving. Zo zal honger (een aangeboren behoefte) een individu aanzetten om te eten, en ambitie (door de omgeving aangeleerd) een student aanzetten om te studeren.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Motivatie (2017)
Van Dale (online 2017) definieert motivatie als: Het motiveren of gemotiveerd zijn.

Onze definitie: Wij verkiezen de beschrijving van Wikipedia.

Onderstaand diagram verduidelijkt hoe een motivatie deel uitmaakt van de acties die een individu aanzetten tot een bepaald gedrag. Het diagram is een eigen maaksel omdat noch op Wikipedia noch in de literatuur een gedragsmodel te vinden is.

Gedragsmodel, essentie

  1. Door verbetering van onze kennis en beeldvorming, maken we onze oordelen en psychische behoeften realistischer en kunnen we ons gedrag op een spontane en duurzame manier beïnvloeden. (cf. inzichten uit psychologie).
  2. Via ons oordeel trachten we de reële situatie zo goed mogelijk in te schatten Tegelijk oordelen we over de gevolgen van het verlangd gedrag. Maar onze oordelen blijven uiteraard subjectief.
  3. Een motivatie is een rechtstreeks en enig gevolg van gevoelens. Een motivatie heeft een verlangd gedrag tot gevolg en een oordeel ‘over de mogelijke gevolgen van dit gedrag en de invloed op de vervulling van behoeften’ kan resulteren in gewijzigde gevoelens.
  4. Cf. de theorie van Nico Frijda (’86) krijgen onze psychische behoeften (of belangen: term van Frijda) een concrete invulling tijdens de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven