Onze definitie: Natuurlijk sociaal gedrag is sociaal gedrag dat van nature aanwezig is en waarvan de studie in de biologie zich leent tot gebruik van de wetenschappelijke methode.

Met deze definitie sluiten wij ons aan bij de bevindingen van biologen zoals Jane Goodall (°1934) en Frans De Waal (°1947) die einde vorige eeuw ontdekten dat morele eigenschappen geen menselijke verworvenheid zijn maar eigen aan de sociale zoogdieren waarvan wij afstammen.

Frans De Waal toont in experimenten met chimpansees aan dat ‘eerlijkheid, wederzijds hulpbetoon, empathie, samenwerking en bezorgdheid om anderen’ kenmerken zijn van op een sociale manier omgaan met mekaar, zie https://www.ted.com/talks/frans_de_waal_do_animals_have_morals.

Natuurlijk sociaal gedrag sluit strijdlustig gedrag niet uit
In de jaren 70 van vorige eeuw ontstond het inzicht in de antropologie en psychologie dat sociaal gedrag in de natuurlijke situatie de basis vormt van hoe mensen met elkaar omgaan en dat de onderlinge strijd tussen groepen een gevolg is van ongewenste confrontaties op de zoektocht naar voedsel. Sociaal gedrag en strijdvaardigheid maken dus beide deel uit van onze menselijke natuur.

Sociaal gedrag van olifanten
Ook zoogdieren waarvan wij niet afstammen, zoals olifanten en dolfijnen, gedragen zich van nature sociaal. Het sociaal gedrag van olifanten is recenter beschreven door o.a. Joyce Pool (°1956) en overtreft dat van primaten, zie twee onderstaande citaten uit Elephant cognition - Wikipedia. (Vertaald met www.DeepL.com/Translator, gratis versie.)

Olifanten worden beschouwd als zeer altruïstische dieren die zelfs andere diersoorten, waaronder mensen, in nood helpen. In India hielp een olifant de plaatselijke bevolking bij het tillen van boomstammen door een vrachtwagen te volgen en de boomstammen op aanwijzing van de mahout (olifantentrainer) in vooraf gegraven gaten te leggen. Bij een bepaalde kuil weigerde de olifant de boomstam te laten zakken. De mahout kwam het oponthoud onderzoeken en zag dat er een hond in de kuil lag te slapen. De olifant liet de boomstam pas zakken toen de hond weg was. Wanneer een olifant gewond is, helpen andere olifanten hem, ook al zijn ze niet verwant.

Cynthia Moss heeft vaak olifanten gezien die hun uiterste best deden om een mens niet te verwonden of te doden, zelfs als dat moeilijk voor hen was (zoals achteruit moeten lopen om een mens te ontwijken). Joyce Poole documenteerde een ontmoeting die haar werd verteld door Colin Francombe op Kuki Gallman's Laikipia Ranch. Een herder van een ranch was alleen op pad met kamelen toen hij een familie olifanten tegenkwam. De matriarch viel hem aan en stootte hem omver met haar slurf, waarbij ze een van zijn benen brak.
Toen hij 's avonds niet terugkeerde, werd een team in een vrachtwagen erop uitgestuurd om hem te zoeken. Toen het team hem ontdekte, werd hij bewaakt door een olifant. Het dier viel de vrachtwagen aan, dus schoten ze over haar heen en joegen haar weg. De herder vertelde later dat toen hij niet kon opstaan, de olifant haar slurf gebruikte om hem onder de schaduw van een boom te tillen. Ze waakte de hele dag over hem en raakte hem zachtjes aan met haar slurf.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven