Lichaamsfunctie

Het woord lichaamsfunctie is een algemeen gebruikt Nederlands woord maar wordt door Van Dale niet gedefinieerd en heeft geen pagina op Wikipedia.

Onze definitie: Een lichaamsfunctie is een functie van een biologisch organisme en dus ontstaan door evolutie. Elke lichaamsfunctie zet aan tot een specifieke actie zodat het geheel van functies het functioneren van een organisme mogelijk maken.

We onderscheiden vier algemene functies, namelijk de levenswil en drie psychische functies.
De psychische functies zijn ‘het gevoel, het primair verstand en het gewoon verstand’ en hebben ‘voelen, willen, denken’ als acties.

Soorten functies met hun acties

  1. De levenswil is de initiële functie met louter fysiologische acties, die alle organismen gemeen hebben. Ook planten hebben een levenswil maar enkel de mens en dieren hebben een kenvermogen.
  2. Dit medeweten is onbewust voor de lagere diersoorten en bewust voor de mens, de zoogdieren en de vogels.
  3. 'Voelen en waarnemen' kunnen als fysiologisch fenomeen worden vastgesteld, maar ‘willen’ niet, voor meer info zie fysiologie.
  4. De autonome acties van het kenvermogen worden altijd door het organisme ervaren. De lagere diersoorten ervaren deze acties onbewust, de mens, zoogdieren, vogels e.a. ervaren ze bewust.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven