Waarneming

Waarneming, ook wel perceptie genoemd, is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarneming_(perceptie)

Waarnemen is zoals voelen en willen, een ervaring. Organismen nemen waar met hun zintuigen. Zintuigen zijn organen zoals de 'neus, ogen, oren' met functies zoals 'de reuk, het gezicht, het gehoor' en met acties zoals 'ruiken, zien, horen'. Ook de tastzin is een zintuig met het tastgevoel als functie, met het tasten/ voelen als actie en met een gevoel (waargenomen prikkels) als resultaat. Een gevoel als resultaat van de tastzin is van een andere aard dan een gevoel als een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis.

Soorten functies met hun acties

  1. De levenswil is de initiële functie met louter fysiologische acties, die alle organismen gemeen hebben. Ook planten hebben een levenswil maar enkel de mens en dieren hebben een kenvermogen.
  2. Dit medeweten is onbewust voor de lagere diersoorten en bewust voor de mens, de zoogdieren en de vogels.
  3. 'Voelen en waarnemen' kunnen als fysiologisch fenomeen worden vastgesteld, maar ‘willen’ niet, voor meer info zie fysiologie.
  4. De autonome acties van het kenvermogen worden altijd door het organisme ervaren. De lagere diersoorten ervaren deze acties onbewust, de mens, zoogdieren, vogels e.a. ervaren ze bewust.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven